Sejtkivágás? — Kutatók Éjszakája 2019 az SZTE-n

Sziasztook! A mai postban elhoztam neked egy kis élménybeszámolót a Kutatók Éjszakájáról, ahol most jártam először, de fantasztikus élmény volt. Kezdjünk is bele!

 

Délután háromnegyed négykor indultunk az iskolai parkolóból, egy busszal. Kb. 5-re megérkeztünk az SZTE egyik iskola tömbjébe, ahol 2 emeleten keresztül különböző feladatok, állomások várták az oda érkező kíváncsi szempárokat. Szétvált a kis csoportunk, viszont előtte egy közös mikroszkópos programon részt vettünk. Ezen az állomáson meg lehetett tudni a vércsoportodat, és vércukorszintedet, valamint a vérben található kis sejtecskéket is lehetett figyelni. Ezután barátnőmmel útra keltünk felfedezni a helyet. A fogakról szóló programra mentünk, ami nagyon érdekes volt. 3 állomáson kellett teljesíteni. A legelsőn egy totót kellett kitöltenünk, a másodikon cukor mennyiségeket kellett társítanunk italokhoz vagy ételekhez, a harmadikon pedig a fogmosási technikát, illetve a fogselymezést tanultuk meg. Ajándékba kaptunk egy kis kiszereléses fogkrémet. A következő, és egyben azon a helyen lévő utolsó program, a csecsemő gondozás volt. Nagyon élveztük, ezt is, de mennünk kellett a következő programokra.

 

Egy rövid séta után, megérkeztünk egy nagyon magas épületbe, ahol kutatásokat végeznek. 3 fajta előadásra lehetett menni: Sejtkivágásra, Sörösre, valamint egy Drogokról szólóra. Mi a sejtkivágást választottuk. Hat emelet lépcsőzés után elértük a helyszíneket, ahol a program zajlott. Elsőnek egy kis beszélgetés volt, hogy mi is folyik ebben az intézetben: Gyógyszerkészítéssel foglalkoznak, programot fejlesztett ki az egyik itt dolgozó, amivel a számítógép megtudja rövid időn belül számolni az adott területen lévő sejtmagok számát. A második szobában a sejtkivágó mikroszkóppal ismerkedtünk meg: Itt beteg (pl: rákos) sejteket vágnak ki, csőbe helyezik, és utána kísérleteznek velük, hogy egy-egy gyógyszerre hogyan hat, az adott sejt. A harmadik helyen a 3D-s sejtábrázolást figyelhettük meg, ami szintén nagyon érdekes volt, hiszen osztódó sejteket is láthattunk. 

 

Következő állomásunkra a Fűvész kertbe utaztunk el busszal. Itt sötétben kellett egy térkép alapján minél több feladatra eljutni. Az első helyen az volt, hogy csillagokat és csillagképeket nézhettünk, nekem ez tetszett a legjobban. Tovább menve megálltunk egy játszóteres feladaton, ahol világító leveleket kellett keresnünk, hátukon válaszokkal, a kérdésekre. Utolsó állomáson, illatokat kellett keresnünk, és felismernünk, egy illatokat felsoroló lap segítségével. Ezután sajnos haza kellett indulnunk.

 

Utolsó megállónk a meki volt, ahol mindenki megvacsizott. Kb. fél tizenegy volt, mikor elindultunk haza. Nagyon élménydús este volt, legközelebb is menni fogok. Életre szóló élmény, mindenkinek csak ajánlani tudom! 

 

Köszönöm szépen, hogy elolvastátok. A következő blogposztban találkozunk, addig is legyen csodaszép napotok és vigyázzatok magatokra! Virtuális ölelés minden kedves olvasómnak!🫶🏻

 

Tanács? Ötlet? Írj nyugodtan kommentet, e-mailt vagy üzenetet az alábbi platformok bármelyikén.

 

E-mail: jazoka.44@gmail.com

 

Instagram: @kjazmincsillag

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Érettségi beszámoló — Hogyan lett kitűnő az érettségi bizonyítványom?

Kedvenc drogériás termékeim 2023-ban

Hogyan tanulok tableten? — Avagy milyen alkalmazásokat használok az egyetemen