Töri házi — Az ipari forradalom

Jó napot Tanárnő, illetve sziasztok! A mai blogpost rendkívül különleges lesz, ugyanis a töri házimhoz, (ami az ipari forradalom bemutatása) a kreatív megoldást választottam, ezért döntöttem úgy, hogy írok egy bejegyzést az oldalamra. Remélem, hogy nagyon fog tetszeni Önnek és persze Nektek is! Nem is szaporítom a szót, kezdjünk is bele! Szokás szerint, mint minden más post-ban, a maiban is pontokra fogom tagolni a bejegyzést, és a főbb pontokat ki fogom dolgozni. 

Bonaparte Napóleon
    1. Előzmények: Az ipari forradalomnak több előzménye is van, ami miatt elindult. Miután Napóleon nem tudta megtörni a híres, erős angol hadiflottát, úgy gondolta gazdaságilag fogja megtörni a birodalmat. Létrehozta a kontinentális zárlatot, amelynek segítségével egyfajta merkantilizmust vezetett be újra Franciaországban. A kontinentális zárlat azt jelentette, hogy az európai országoknak nem szabadott árut exportálni vagy importálni Angliából. „1. A Brit szigetek zárlat alatt állónak nyilváníttatnak. 7. Semmiféle hajó, amely Angliából vagy gyarmatairól jön, […] nem fogadható be semmiféle kikötőbe sem.” -tk/109/13. forrás                   
    2. Népesség változás:
      Edward Jenner
       Mivel egyre népszerűbbnek számított a rendszeres tisztálkodás, és egyre nagyobb igény volt a higiéniára, ezért feltalálta és felismerte Edward Jenner angol sebész a védőoltást (amely segítségével tudtak védekezeni a betegségek ellen). Így több gyermek tudott életben maradni, nőtt a népesség. Viszont az ipari fejlődés nem volt egy szinten a népesség növekedésével, vagyis nem mindenkinek jutott elegendő föld, pénz vagy munka ott, ahol született. Ezért többen mentek el a városukból egy közelebbi, ellenben nagyobb faluba vagy városba, így nőttek a falvak városokká. Viszont voltak, akik a szülőhazájukat is elhagyták.                                                         
    3. Találmányok: Megjelentek új szövőgépek, egyre olcsóbb, és jobb minőségű textiláru előállítására volt lehetőség. A textilipar fejlődését nagyban meghatározta Hargreaves „fonó Jenny”-je, melyet 1764-ben forradalmasított, illetve Arkwright vízi erővel hajtott fonógépe. A felszín közelében lévő rétegek szénmezői gyorsan kimerültek. Ez az ok vezetett James Watt gőzgépének feltalálásához (1769). A gőzgépből pedig később a bányászás során megszületett a gőzmozdony elődje, így jelent meg először ez a forradalmian új jármű. Először Angliát, majd később már egész Európát szelték át vasútvonalak. A járművek közül megalakult még Fulton gőzhajója is. Sokkal biztonságosabbnak és gyorsabbnak bizonyult, mint a korábbi hajók. Viszont csak később fejlesztések után tudott csak elterjedni. Mezőgazdaságban is megjelentek a gőzgépek (traktorok például), illetve elkezdték öntözni és trágyázni a földeket, valamint elterjedt a vetésforgó. 
      Ipari város
    4. Hatások: A kézi manufaktúrák helyét folyamatosa vették át a gépek, gyárak, illetve megnövekedett a szén-, és vasérc bányászata. Ipari városok kezdtek megalakulni, és megindult az urbanizáció (Az urbanizáció az urbs, urbis (f) latin szóból ered, melynek jelentése város. A fogalom azt a folyamatot jelenti, melynek során városok alakulnak ki, sűrűsödnek, összenőnek vagy növekednek). Viszont rossz hatása is volt a fejlődésnek, mivel a festői tájak átalakultak ipari városokká, és megjelent a környezetszennyezés nagyobb mértékben is. Ez a folyamat nem ért véget soha, napjainkban is tart.                                                                    
    5. Találmányokról néhány kép:
      "fonó Jenny"
      Gőzgép

      Gőzhajó





                  

                6. Források:

Igazából, ennyit terveztem erről a témáról kifejteni. Remélem, hogy nagyon-nagyon tetszett Tanárnőnek a mai blogpost, és persze Ti is élveztétek. Köszönöm, hogy elolvasta Tanárnő, és Nektek is! Virtuális ölelés minden kedves olvasómnak és a következő bejegyzésben találkozunk. Viszontolvasásra és sziasztook! Virtuális ölelés minden kedves olvasómnak!🫶🏻

 

Tanács? Ötlet? Írj nyugodtan kommentet, e-mailt vagy üzenetet az alábbi platformok bármelyikén.

 

E-mail: jazoka.44@gmail.com

 

Instagram: @kjazmincsillag

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Érettségi beszámoló — Hogyan lett kitűnő az érettségi bizonyítványom?

Kedvenc drogériás termékeim 2023-ban

Hogyan tanulok tableten? — Avagy milyen alkalmazásokat használok az egyetemen