Tartuffe — Monológ #2, gondolataim

Sziasztook! Nagyon nagy örömömre szolgál, hogy megoszthatok Veletek néhány nagyon izgalmas poszt ötletet (az ötleteket lent találjátok) hiszen annyira sok jó dolog történt velem az utóbbi időben, ezért is gondoltam, hogy itt az ideje hozni egy újabb posztot. A statisztikák alapján még mindig rendíthetetlenül tör előre a random gondolatok posztom, ami őszintén szólva nagyon meglepett, mivel sokáig a történelmi bejegyzésem volt első helyen. Nagyon örülök, hogy már több, mint 140-en olvastatok bele. Óriási számok és óriási sikerek ezek számomra. Úgy is tudnám mondani, hogy közkívánatra itt egy újabb random gondolatok poszt. A mai témánk Moliére: Tartuffe c. drámájából Tartuffe viselkedése. Remélem, hogy nagyon fog tetszeni Nektek, és aki olvasta fog tudni vele azonosulni. Nem is húzom tovább a szót, irány olvasni!


Az irodalom óra keretében volt szerencsém elolvasni Moliére csodás művét, a Tartuffe-öt. A főszereplő, akiről a címét is kapta a színmű, elég vegyes érzelmeket kelltet bennem.

Természetesen fontos az a mai világban, hogy minél jobban tudjunk érvényesülni. Viszont vajon megéri úgy elérni a sikert, hogy közben hazudunk a körülöttünk lévőknek, és magunknak is. Tartuffe megmutatta, hogy milyen gazemberként leélni az életet. A sok hazugság, feszültség, és álszentség csak tönkre teszi az embert. Egyáltalán nem tudom elfogadni, ahogy csőbe húzta a szegény, naiv embereket velem együtt. A könyv végéig nem is sejtettem mekkora csirkefogó, ennek ellenére nem volt szimpatikus szereplő. Ahogy a mondás tartja „a pénz nem boldogít” Moliere művében is megjelenik. Annak ellenére, hogy a színdarab a naiv embereket és a jó módú, arrogáns arisztokratákat hivatott kigúnyolni, ettől függetlenül még is érződhet, ahogy az író szánja a kihasznált Orgont és családját. Ezt a hirtelen szerencsés befejezés is mutatja. Orgon makacssága segítette sokszor Tartuffe előretörését.

Szerintem Tartuffe volt eddigi drámáim főszereplői közül a legegyszerűbb. Azért gondolom ezt, mert nagyon egyszerű módokon próbált a család részévé válni. Először is szegény, elesett embernek állította be magát, akinek semmije sincsen, valamint még a befolyásolható idősebbeket (Orgont és Pernelle asszonyt) is a maga oldalára állította. Eközben a fiatalabb, és okosabb szereplők észrevették Tartuffe álszentségét és hogy mennyire manipulálta az egész családot. Így egyértelmű, hogy elítélem a viselkedését. Mert az ebből szerzett pénz örökre piszkos pénz marad.

Kis rövid írás, de remélem azért valakinek elnyerte a tetszését. Most pedig a terveimről, ötleteimről. Tervezek egy Podcast témájú posztot, mivel részt tudtam venni egy Podcast szerűségben és borzasztóan élveztem. Zene ajánló, mikor is volt? Fél éve? Jön a Fish! és az első benyomásaim. Online napirendem változott, esetleg ezt is megoszthatom. Tapasztalataim a yubo alkalmazásról. Milyen egy kisváros a világjárvány alatt? Ilyesmi ötleteim vannak, kommentbe írjátok meg, melyik érdekelne Titeket a legjobban. A yubo-s posztot és a blujo posztokat is hamarosan hozom, mivel ezekre voltak külön platformokon reagálások, hogy jó lenne, ha lennének. 

 

Köszönöm szépen, hogy elolvastátok. A következő blogposztban találkozunk, addig is legyen csodaszép napotok és vigyázzatok magatokra! Virtuális ölelés minden kedves olvasómnak!🫶🏻

 

Tanács? Ötlet? Írj nyugodtan kommentet, e-mailt vagy üzenetet az alábbi platformok bármelyikén.

 

E-mail: jazoka.44@gmail.com

 

Instagram: @kjazmincsillag

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Érettségi beszámoló — Hogyan lett kitűnő az érettségi bizonyítványom?

Kedvenc drogériás termékeim 2023-ban

Hogyan tanulok tableten? — Avagy milyen alkalmazásokat használok az egyetemen